De vakantietrends voor 2011

13-11-2010

Ver weg naar exotische oorden, luxe kamperen, combineren van stad en strand en met het hele gezin naar Macedonië in het hart van de Balkan. Het zijn slechts enkele opvallende vakantietrends voor zomer 2011.
 
 

Ook duurzaam toerisme wordt steeds populairder. De consument van vandaag reist graag ‘groen’.
Het valt de komende weken allemaal te lezen en te zien in de nieuwe reisgidsen, lifestylemagazines en op de sites van de vele touroperators in ons land.
 
De VS blijft net als afgelopen zomer een interessante vakantiebestemming.
De lage dollarkoers heeft hier zeker mee te maken, maar ook de bereikbaarheid speelt een rol.
Zet komende zomer bijvoorbeeld koers naar Florida.
De zonnigste staat van Amerika wordt goed bereikbaar met vluchten van ArkeFly en KLM naar Orlando en Miami. Attractieparken om van te watertanden, mooie stranden, veel golfbanen en duikspots, de Sunshine State heeft het allemaal.
 
Net dat beetje extra...
 
Florida is bovendien het uitgangspunt voor cruises in het Caribische gebied.
Er gaan tal van cruisemaatschappijen naar de leukste plekjes in de Caribbean.
En dat de cruisemarkt in de lift zit, is een feit. „Vooral het luxe segment en de themacruises”, zegt marketingmanager Daniëlle Groot van MSC Cruises.
„Zo verwachten wij een stijgende vraag naar ons zogenaamde Yacht Club-product.
Mensen die dit boeken hebben een privé-butler tot hun beschikking; ze kunnen een eigen soort kussen uitzoeken en aan boord zijn speciale restaurants, zwembaden en lounges voor de Yacht Club-gasten.
Het is net dat beetje extra waar mensen naar zoeken. Dat zie je ook in de animo voor bijvoorbeeld wellnesscuises waar alles draait om ontspanning.”
 
Komende zomer willen we weer zon en zee, maar zeker ook waar voor ons geld.
Exotische bestemmingen met een goede prijs-kwaliteitverhouding zijn populairder dan ooit. Koopjesjagers worden blij van Egypte, de Antillen en Indonesië en dan met name Bali.
Dit tropische eiland is absoluut in trek. hot. „Indonesië blijft booming”, zegt Maarten de Ruiter, algemeen directeur van FOX Vakanties.
 
Luxe en comfort
 
„Ik verwacht dat rondreizen met aansluitend een verlenging op Bali, maar ook de losse strandvakanties, in 2011 verder zullen groeien.
Luxe en comfort is er veel betaalbaarder dan in Europa en dat is natuurlijk aantrekkelijk.
Wie wil er nu niet in een vijfsterren-resort of stijlvol boetiekhotel zitten voor het geld waar je in Europa nauwelijks driesterren voor krijgt? Bali wordt ook steeds geliefder bij gezinnen met kinderen die dan een villa met zwembad huren.
Vooral de Seminyak omgeving is in trek. Niet te ver van het strand en de hippe restaurants, maar wel met volop privacy en de luxe van een eigen huis met kok en butler. Bali is een beetje het Ibiza van Azië en dat ligt goed in de markt.”
„Dat het een eind vliegen is, deert de vakantieganger niet”, zegt Judith Manenschijn van onderzoeksbureau GfK. „Vliegen is en blijft voor vakantiegangers de meest aantrekkelijke manier van vervoer. De prijs is relatief laag en de frequentie op veel populaire bestemmingen vaak hoog. Het verbaast niet dat de groei in vliegreizen ten koste gaat van de bus. Afgelopen zomer zagen we wel een stijging in aantal eigen vervoer vakanties, maar de verwachting is dat dit in 2011 stabiliseert.”
Als het gaat om vakanties binnen Europa lijkt het erop dat een steeds omvangrijker groep mensen een beetje is uitgekeken op de grote bekende badplaatsen en even zo grote all inclusive-resorts.
Kleinere en minder bekende bestemmingen en accommodaties winnen duidelijk aan terrein. Komende zomer gaan we bijvoorbeeld niet naar Toscane, maar naar de veel minder bekende Italiaanse provincie Marche.
 
Aantrekkelijke prijzen
 
Niet naar een megacomplex in het drukke Sharm el Sheikh, maar naar het Egyptische hippiedorp Dahab en niet naar Zuid-Frankrijk, maar naar Macedonië in het hart van de Balkan.
Deze laatste bestemming is vooral een goed alternatief voor mensen die op de kleintjes moeten letten, want de prijzen van accommodaties en dagelijks leven zijn er nog aantrekkelijk laag.
Hoewel nog niet tot in de toeristische puntjes ontwikkeld, heeft het meer van Ohrid, de belangrijkste vakantiebestemming in dit land, veel te bieden. Het is een levendige badplaats met uitgestrekte kiezel- en zandstranden en de stad zelf staat op de Werelderfgoedlijst. Behalve luieren aan het strand is er dus ook nog van alles te zien en te doen. En dat op 2,5 uur vliegen van Amsterdam.
 
Waarschijnlijk heeft het te maken met de niet al te rooskleurige situatie van de Nederlandse economie dat mensen liever wat korter en eventueel vaker op pad gaan.
Populair bij dit soort korte vakanties is het combineren van stad en strand. Zon en zee maken plaats voor shopping en sightseeing.
Bovenaan het lijstje staan steden als Lissabon, Barcelona, Valencia, maar ook het wat exotischere Tel Aviv. Alle vier lenen de steden zich uitstekend voor zonnige stranddagen afgewisseld met cultuur en winkelen.
Het kleine zusje van Barcelona, Valencia laat in dit segment een behoorlijke groei zien. Net als bij Barcelona zijn er aantrekkelijke stadstranden, Arenas en Malvarossa, die allebei op slechts enkele minuten van het centrum liggen.
Ook Tel Aviv zit als stedentripbestemming in de lift.
Hier kun je niet alleen stad en strand combineren, maar ook gemakkelijk de belangrijkste Israëlische bezienswaardigheden met dagtrips bezoeken. In vijf dagen scoor je een bruin kleurtje, een nieuwe garderobe en een schat aan culturele ervaringen.

Vakantienieuws

Boek nu al voor de meivakantie!!

21-03-2024

Wacht niet te lang met het boeken van de Meivakantie,
Kijk op de site naar de beste vroegboek deals en profiteer van hoge korting.



Lees het gehele bericht »»

Uitgelicht - St. Lary Soulan 2/3p 5/6

Land - Frankrijk
Plaats - Saint Lary Soulan
Max. Personen - 6

Uitgelicht - St. Lary Soulan 3/4p 6/7

Land - Frankrijk
Plaats - Saint Lary Soulan
Max. Personen - 7

Uitgelicht - Notre Dame de Bellecombe 2p4 Les Belles Roches

Land - Frankrijk
Plaats - Notre Dame de Bellecombe
Max. Personen - 4

Uitgelicht - Résidence Olympe 3p 6p

Land - Frankrijk
Plaats - Antibes
Max. Personen - 6