Côte d'Azur: Dóén in het voorseizoen

19-02-2011

Het nadeel van mooie plekjes is dat ze zelden geheim blijven. Typisch zo'n geval is de Côte d'Azur. 's Zomers krioelt het er van de toeristen. Niet vreemd, want naast het feit dat de zon er bijna altijd schijnt, is het de plek waar palmbomen wuiven, luxe jachten dobberen en waar rosé op zijn lekkerst is. Wie dol is op dit soort dingen, maar niet van meutes houdt, moet eigenlijk als de bliksem naar dit prachtgebied aan de Middellandse Zee.

 
Top 3 accomodaties
HOTEL LE MIRAGEDit mooie aangename hotel is rustig gele..Meervanaf
72,00Alle 1 reizen naar Bormes les Mimosas
Toon
 
De Côte d'Azur.

Tegen die spectaculaire achtergrond werden de meest fantastische films met sterren als Brigitte Bardot en Louis opgenomen. Toevallig? Nee, want bijzonder is de Cote d'Azur zonder meer. Want hoe leuk zijn die Zuid-Franse dorpjes die als paddestoelen tegen de uitlopers van de Alpen zitten geplakt? Smalle, hellende straatjes en huizen met zonwerende luiken en dijgevormde dakpannen. Maar het bijzonderst is toch wel die heerlijk ontspannen Zuid-Franse sfeer. Genieten, daarin zijn Fransen kampioen.
 
Lekkernijen
Schuiven Hollanders tussen de middag en passant een broodje kaas naar binnen, Fransen gaan er tegen twaalven uitgebreid voor zitten. Aan de Cote d'Azur kunnen ze er helemaal wat van. Mosselen in witte wijnsaus, een goed gevulde bouillabaisse, of vers gegrilde dorade. Die lekkernijen en een fris glas rosé: ja die Fransozen hebben het genieten echt wel onder de knie.
 
Na zo'n heerlijke Zuid-Franse lunch is het heerlijk uitbuiken in een dorpje als Bormes-les-Mimosas. Dit dorpje, vroeg in het voorjaar al helemaal geel van mimosa, is uitermate geschikt voor een verrassend kuiertochtje. Soms heeft een dorpje zulke knusse hoekjes dat je er een foto van maakt voor de thuisblijvers. In Bormes stikt het van zulke locaties. Met bougainville begroeide poortjes, kronkelende trappetjes, verrassende doorkijkjes en adembenemende uitzichten: waar je in Bormes ook kijkt, het is genieten.
 
In het voorjaar is het dorpje, dat in het Franse departement de Var ligt, bijna uitgestorven. Omdat de meeste winkels en voorzieningen als scholen en bibliotheken naar een vlakker gedeelte buiten het dorp zijn verhuisd, willen veel Fransen er niet meer wonen. De huizen zijn nu dan ook hoofdzakelijk in het bezit van buitenlanders. 's Zomers gonst het in Bormes van deze huiseigenaren en ook toeristen stromen dan massaal toe. Misschien wel een reden om Bormes in het hoogseizoen te mijden.

Filerijen
De Cote d'Azur is in het hoogseizoen sowieso niet echt ontspannend. Tussen toeristische dorpen als St.Tropez en Le Lavandou is het zelfs vaak filerijden. In het voorjaar kun je er nog rustig rondtuffen. Ook op campings hoef je vaak niet te reserveren. Op dit moment hebben kampeerders vaak nog uitgebreid de keuze uit een van de vele staanplaatsen.
 
Vroeg naar de Côte d'Azur afreizen heeft eigenlijk maar een groot nadeel: nog niet alle winkeltjes, restaurants en campings zijn geopend. Voordeel is echter weer dat de Fransen zo vroeg in het seizoen nog belangstelling tonen voor de toeristen en de temperatuur is nog niet opgelopen tot hitte. Bij velen zullen de hittegolf van vorig jaar en de vele bosbranden nog vers in het geheugen liggen.
De natuur is in de Var al vroeg in het seizoen op kracht. Bermen en weides staan vol knalrode klaprozen en ook paarse distelbloemen geven kleur aan de omgeving. Voeg dat toe aan de palmbomen die hier altijd wuiven en aan de cipressen, die zo typerend zijn voor De Mediterranee en het plaatje is compleet. Wie geluk heeft, loopt zelfs de kans een concert van een nachtegaal te horen. Ongelooflijk, dat zo'n klein en onopvallend vogeltje mensen kippenvel kan bezorgen.
 
Een van de beroemdste plaatsjes aan de Cote d'Azur is natuurlijk St.Tropez. Van oorsprong is het een simpel Frans visserdorpje, maar sinds de rijken der aarden er de perfecte pleisterplaats voor hun luxueuze schepen vonden, is er in St.Tropez eigenlijk altijd wel wat te beleven. En wat zijn ze mooi die reusachtige jachten die in de haven dobberen. Er zijn er bij waaraan gigantische jetski's hangen en sommige hebben zelfs een 'garage' in het achtersteven. Daar wordt soms een complete speedboot uit te voorschijn getoverd.
 
St.Tropez is een luxeoord, maar duur hoeft een bezoek aan het vissersdorpje niet per se te zijn. Wie de hellende straatjes beklimt zal niet alleen pétanque spelende mannen ontdekken op het dorpsplein, maar ook prima restaurantjes die prima driegangenmenu's aanbieden voor zo'n 20 euro. Wie wil besparen neemt een picknickmandje mee naar de top van het dorp waar een impostante riante staat.
 
Picknicken bij een adembenemend uitzicht over het azuurblauwe water van de Golf van St.Tropez. Kan het nog romantischer?
Een andere prachtstek voor een picknickfestijn is Porquerolles. Het is een van de Iles d'Or, oftewel Gouden Eilanden. Om er te komen kun je een watertaxi huren, al is het wel redelijk prijzig. Op het eiland is de mountainbike een populair vervoermiddel. Een prima idee als je bedenkt dat Porquerolles een robuust en rotsachtig eiland is.
 
REISWIJZER

Vakantienieuws

Boek nu al voor de meivakantie!!

21-03-2024

Wacht niet te lang met het boeken van de Meivakantie,
Kijk op de site naar de beste vroegboek deals en profiteer van hoge korting.



Lees het gehele bericht »»

Uitgelicht - Pierre & Vacances Résidence La Forêt

Land - Frankrijk
Plaats -
Max. Personen -

Uitgelicht - Novasol Travemünde Strand - Waterfront

Land - Duitsland
Plaats -
Max. Personen -

Uitgelicht - Pierre & Vacances Premium Résidence Les Terrasses d'Eos

Land - Frankrijk
Plaats -
Max. Personen -

Uitgelicht - Pierre & Vacances Résidence Atria-Crozats

Land - Frankrijk
Plaats -
Max. Personen -